Ränta på företagslån

Precis som med ett privatlån vill långivaren tjäna pengar på att låna ut till dig som företagare. Denna avgift är oftast i formen av ränta. Räntan på företagslån finns det olika former av procentuella avgifter. Räntan kan vara antingen ett fast månadsbelopp eller i den mer vanliga formen som ett rörligt månadsbelopp. Läs vår guide här på BästaFöretagslån.nu för att kunna hitta den bästa räntan på ditt företagslån.


Hitta bästa räntan för ditt företaglån

Ränta på företagslån


Olika typer av ränta - fast eller indivudell ränta

Olika lånngivare kör olika former av prissättningsmodeller när det gäller räntor. I grund och botten så finns det två olika typer av räntemodeller. Individuell ränta och fast ränta.

Den vanligast modellen är den individuella räntemodellen. Då sätts räntan efter ditt företags prestation, lönsamhet, kreditbetyg, försäljning m.m. Långivaren tittar på ett antal punkter och sätter därefter den individuella räntan. Generellt kan man säga att ju högre risk det är för långivaren att låna ut pengar till dig, desto högre individuell ränta kommer du få.

Den andra modellen är fast ränta där alla företag betalar samma fasta ränta. Om du driver ett lönsamt och stabilt bolag så kommer du förmodligen få högre och dyrare ränta med fast ränta än om du hade valt ett lån med en individuell ränta istället.


Vilka faktorer avgör vilken ränta du får?

Räntan bestäms generellt sett individuellt hos varje långivare. Det görs ofta en kreditupplysning genom exempelvis Creditsafe, Upplysningscentralen eller Bisnode på ditt företag. Det som sedan sätter räntan är marknadsräntan och ditt bolags ekonomi.

Långivarna och bankerna betalar reporänta, en ränta som de måste betala till staten för att de lånar ut pengar. På detta läggs sedan långivarens egna procentsats så att de också gör vinst.

En annan stor avgörande faktor för räntan är hur stor risken att låna ut pengar till ditt bolag är och hur mycket säkerhet du kan garantera. Säkerheter som fastigheter eller varulager minskar exempelvis risken för banken att låna ut till dig. Så om risken minskar så minskar också räntan generellt sett.


Effektiv årsränta - räntan som inkluderar alla övriga avgifter och kostnader

När man jämför olika långivare anges ofta den nominella räntan vilket endast innefattar räntan och inga dolda avgifter som t.ex. uppläggningsavgift och andra avgifter. Räntan som uppges är ofta månads eller årsräntan, då utan de dolda eller övriga avgifterna. Det är därför bättre att titta på den effektiva årsräntan istället för den nominella räntan. Detta då den räknar in alla övriga avgifter i procentsatsen och du får då den exakta kostnaden.

Räkneexempel
Eva Andersson skall ta ett företagslån från BankAB och den nominella räntan som angivits för lånet på 200 000 kr är 4 % med en löptid på 1år. Tilldetta tillkommer en uppläggningsavgift på 1000 kr samt en aviavgift på 25 kr varje månad. Den totala kostnaden blir då 209 300 och den effektiva årsäntan 4,65 %.

Problemet med att jämföra de effektiva årsäntorna är att dessa sällan skrivs ut av långivare då det inte finns ett sådant krav på det.


Hitta ett företagslån med bra ränta