Företagslån för aktiebolag

Det är vanligt att man som företagare behöver ta ett lån för sitt aktiebolag. Anledningen till att man behöver ett företagslån kan vara många. Man kanske behöver köpa in mer maskiner till sin bilverkstad eller renovera sin frisörsalong. Kanske behöver man mer extra kapital för att få ihop sin marknadsföringsbudget. Kan också vara så att bolaget är i en period av låga intäkter och man behöver säkra likvider temporärt.

Vi på bästaföretagslån.nu har därför tagit fram denna guide för att hjälpa dig som har ett AB att hitta det lånet som passar för dina behov. Vi går igenom alltifrån till vad som krävs för att få ett företagslån till ett aktiebolag till vad du borde tänka på innan du tecknar företagslånet.


Myten om att det är enklare att få ett företagslån till ett aktiebolag

Det är lätt att tro att skulle vara lättare att få ett företagslån beviljat till ett aktiebolag än till en enskild firma eller ett handelsbolag. Men så är det inte i verkligheten på grund utav att långivaren värdesätter säkerhet vid utlåning. I en enskild firma eller ett handelsbolag så är ägaren eller ägarna personligt ansvariga för företagets ekonomi. Så om det skulle uppstå eventuella svårigheter med att betala tillbaka lånet så kommer ägarna automatiskt att gå i personlig borgen för skulderna. Därför kan det vara enklare att få lån till en enskild firma exempelvis då långivarna har en större säkerhet än för ett aktiebolag.

Ett aktiebolag räknas som en juridiskt person och därför är inte ägarna direkt personligt ansvariga för lånet. Det är också därför det kan vara en långsammare process att ansöka om företagslån hos vissa långivare när man äger ett aktiebolag då mer information måste gås igenom innan ett beslut kan fattas. Lånvgivare brukar traditionellt bedöma det framtida och nuvarande värdet av bolaget.


Vad krävs för att få ett lån för aktiebolag?

När du ansöker om ett företagslån hos en långivare så kommer långivaren att göra en helhetsbedömning av hur stor risk det är att låna ut till dig företag. Vad långivaren behöver för information om ditt företag beror på vilken typ av företag du har, i vilken fas du är i och en rad andra faktorer. Denna informationen använder sedan långivaren för att göra en riskbedömning som sedan blir ett beslutsunderlag för om du blir beviljad och i sådana fall vilken ränta du får.

Precis som med privatlån vill banker ofta ha en säkerhet vid lån och samma sak gäller företagslån till aktiebolag. Ofta handlar det om att aktiebolaget skall omsätta en viss summa varje år. Även pantsättning av tillgångar som säkerhet görs, exempelvis materiella tillgångar såsom maskiner och annan utrustning. Detta ger banken en extra säkerhet utifall att lånen inte betalas av. I sådana fall kan banken sälja av tillgångar och därmed blir risken lägre för att inte fått tillbaka de utlånade pengarna.

Ett nystartat företag behöver kunna övertyga banken om att lånet med alla dess kostnader kommer kunna betalas tillbaka. Banken kan då här efterfråga din affärsplan (länk till affärsplan) och årsbudget för det nystartade företaget. Ofta vill de också ha en avbetalningsplan för lånet. Sedan avgör de om din affärsplan och budget är realistiska. Om du å andra sidan har ett etablerat företag kan banken be dig om bokslut och balansräkningar för att kunna påvisa bolagets lönsamhet.

De flesta av våra låneaktörer kräver att det inte finns något skuldsaldo hos Kronofogden. Några enstaka accepterar att det finns en skuld från Skatteverket hos Kronofogden.

Det finns aktörer (länk) som inte behöver några säkerheter innan de beviljar ett företagslån. Det man bör se upp med då är att räntan blir högre då banken tar en högre risk och det kan vara svårt att få låna stora summor.

Faktorer som banken använder vid sin bedömning:


Ett urval av aktörer som erbjuder företagslån för aktiebolag

Nedan har vi på BästaFöretagsLån.nu listat de bästa aktörerna som erbjuder lån för aktiebolag.

1
Krea

Belopp
100 000,00 kr - 30 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Skuldsaldo hos Kronofogden accepteras ej. Minst sex månaders historik och en bokföring som visar att man uppnått en omsättning om minst 50 000 kr.

  • Låneförmedlaren med flest anslutna banker och långivare.
  • Erbjuder möjlighet att teckna checkkredit.
  • Erbjuder factoring (fakturaköp), både löpande och enstaka fakturor.
  • Få pengarna inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:24
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Ja
Upp till 3 månader amorteringsfrihet eller 20% reducerad avgift från utvalda partners
2
Ponture

Belopp
100 000,00 kr - 10 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups

Krav för att få låna: Företaget måste vara svenskregistrerat och åldersgränsen för lån är 20 år.

  • Jämför 20+ olika långivare hos Ponture och få svar inom 24h.
  • Ansökan görs på mindre än 2 minuter utan kostnad.
  • Gör en individuell bedömning av företag.
  • Just nu 20% reducerad avgift från utvalda partners eller upp till 3 månader amorteringsfrihet
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:21
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Nej
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Nej
3
Qred

Belopp
100 000,00 kr - 1 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 18 mån

Factoring
Nej

Ränta
Fast avgift

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Accepterar alla företagsformer
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Företaget får inte ha för många skuldsaldo eller betalningsanmärkningar. Åldersgränsen för lån är 18 år. Lånet måste vara rimligt i förhållande till företagets storlek.

  • Betala av lånet tidigare utan extra kostnader - ingen bindningstid.
  • Individuell fast avgift baserat på ditt företags Qred-score som sätts vid ansökan.
  • Ingen startavgift, dolda avgifter och ingen bindningstid.
Aktörtyp:Långivare
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Ja
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Ja
Erbjuder factoring:Nej
Erbjuder checkkredit:Ja

Hur mycket kan jag låna till mitt aktiebolag?

Hur mycket du kan låna beror på hur stor risken banken bedömer att det är att låna ut pengar till ditt företag och hur stor betalningsförmåga banken bedömer att ditt företag har. Generellt kan man säga att ju större och äldre ditt företag är och ju bättre vinstprognos desto mer kan du låna av banken. Även ditt företags kreditvärdighet spelar roll då bankerna gillar en välskött företagsekonomi. Här på bästaföretagslån.nu har vi aktörer som erbjuder lån från 10 000 kr till 60 miljoner kr.
Precis som med privatlån gillar banken om man kan erbjuda någon form av säkerhet. Så om man vill ha ett större lån och har något att erbjuda som säkerhet, exempelvis materiella tillgångar eller en borgenär, då ökar chanserna till att få ett större lån beviljat.


Vad kan jag använda lånet till?

Det finns en rad olika anledningar till att ditt aktiebolag behöver låna pengar och ibland kan banken fråga till vilken del av verksamheten som lånet skall användas till. Generellt sett är detta inget problem då ett företag ansöker om ett företagslån för att företaget exempelvis behöver investera i nya maskiner eller renovera lokaler.

Det är också mer fördelaktigt att låna för att investera i materiella tillgångar då dessa fungerar som en säkerhet vid eventuella svårigheter att amortera av lånet. En annan anledning till att ta ansöka om ett företagslån kan vara att företaget går igenom en temporär period av lägre intäkter och att behövs likvider.


Jämför företagslån för aktiebolag


Hur ökar jag mina chanser att få lånet beviljat?

Generellt sett kan man säga att ju bättre ekonomi och ju mer säkerhet ditt företag kan erbjuda banken desto större är chansen att få lånet beviljat. Men det finns också andra faktorer som påverkar.

Om du gör flera låneansökningar på kort tid så kan din kreditvärdighet påverkas negativt

De flesta aktörerna inom företagsutlåning brukar göra en så kallad kreditupplysning på ditt företag vid en låneansökan. Detta görs för att banken vill säkerställa att det finns en bra återbetalningsförmåga hos ditt aktiebolag. Om detta görs flera gånger inom loppet av en kortare tid kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Detta då det kan uppfattas av banken att du som låntagare sökt flera lån samtidigt och att du därmed kommer ha svårare att kunna betala tillbaka pengarna. Risken ökar därmed för banken att ge dig ett företagslån vilket leder till att du får sämre erbjudanden, med exempelvis högre ränta på företagslånet.

Ett sätt att komma runt problemet att flera kreditupplysningar görs är att använda sig av låneförmedlare som exempelvis Krea och Lendo.

Personlig borgen för företagslånet

Banken gör alltid en riskanalys innan ett lån beviljas. Om du har möjlighet att gå i personlig borgen för företagslånet så sänker du risken för banken. Detta då borgensmannen får betala tillbaka lånet om företaget inte kan betala. Detta kan speciellt öka chansen att få lånet beviljat om borgensmannen har en god ekonomi. Även om det sällan går så långt att borgensmannen får betala av lånet så är det ändå viktigt att man tänker igenom sin privata ekonomi och situation innan man bestämmer sig för att vara en borgensman.

Se till att ditt aktiebolags tillgångar är större än dina skulder

När du ansökt om ett lån hos långivaren kommer denne att gå igenom ditt bolags finansiella situation och utveckling. Bl.a. går dessa igenom ditt bolags balans- och resultaträkning samt kreditvärdighet. Om det skulle vara så att ditt aktiebolags balansräkning visar att du har större skulder än tilllgångar kan det bli svårt att få ett företagslån. Då är det bättre att ansöka om ett lån när situationen har blivit bättre. Vid en ansökan om företagslån är det bra att ofta komplettera med en aktuell balansräkning. Detta kan man göra genom att kontakta sin revisor (om man har en) och be om en aktuell sådan.


Hur hög blir räntan för mitt företagslån?

Räntenivån för ett företagslån varierar beroende på vilken aktör du ansöker hos och hur din verksamhet ser ut. Långivare gör en helhetsbedömning utifrån ditt bolags storlek, hur välskött ekonomin är och en rad andra faktorer. Därefter erbjuds en räntesats i låneansökan från bankens sida till dig. Som företagare gäller det att man gör en noggrann undersökning av vilka räntesatser man kan få hos olika aktörer och jämföra dessa. Generellt kan man också säga att ju längre återbetalningstiden är på företagslånet desto dyrare blir lånet då du måste betala mer ränta.


Exempel på hur mycket ett företagslån kostar

Kalle Konsult är egenkonsult och äger Kalles IT-konsult AB. Han är nu i starkt behov av likvida medel då denne behöver investera i ny hårdvara. Till detta behövs 50 000 kr. Kalle vänder sig till långivaren Bank AB som efter att ha granskat Kalles årsredovisningar, affärsplan och bokslut beviljar lånet. Långivaren erbjuder Kalle två upplägg, antingen lånar Kalle 50 000kr i 6 månader med en ränta på 2% med en total kostnad på 3 370 kr. Eller så kan Kalle istället låna 50 000 kr i 12 månader, då men en totaltkostnad på 6 628 kr istället. Amortering och räntebetalning skall ske samtidigt via autogiro med ett fast belopp per vecka.

Alltså:

Kalle väljer återbetalningstiden på 6 månader då totalkostnaden blir lägre och då han tror att hans aktiebolag har råd att betala av i den höga takten.


Vad borde jag tänka på innan jag tecknar ett lån för ett aktiebolag?

Att låna pengar från fel långivare kan leda till att ditt bolags ekonomi påverkas negativt och att riskerar att då slå mot företagets verksamhet. Det är därför viktigt att man är noga med att kolla upp alla olika kostnader som är inblandade innan man tecknar lånet. Det kan vara alltifrån höga räntor, höga uppläggningsavgifter till en för kort återbetalningstid. Något man ska se upp med är också dolda avgifter i form av fakturakostnader m.m.

Mindre aktiebolag

Företagslånets utformning påverkas av företagets storlek. För mindre aktiebolag är det mer lämpligt med mindre lån, dels för att inte ta för stor risk som egen företagare. Men också för att långivaren inte kommer vilja låna ut några större belopp då företaget kan innebära en större risk än vad ett större företag hade varit.

Större aktiebolag

För större aktiebolag är det andra spelregler. Då företaget under åren har producerat bokslut och årsredovisningar så har långivaren mer data att gå på när det gäller att göra en riskbedömning. Större aktiebolag har därför ofta större möjligheter att välja bland olika företagslån.


Jämför aktörer som erbjuder lån för aktiebolag