Factoring

Om du driver ett eget företag kanske du har hört talas om factoring. Det är nämligen ett vanligt begrepp i företagsvärlden. Dess betydelse är dock inte vida känt, speciellt inte bland nyblivna företagare. Det är dock något som du kan få stor nytta av om du behöver få likviditet och rörelsekapital i ditt företag.

Factoring är ett samlingsnamn för en lång rad tjänster som har med att köpa dina fakturor att göra. Det inkluderar bland annat försäljning av dina fakturor till en bank eller ett finansbolag. Det kan även innebära att du belånar dina fakturor hos en bank. Allt för att du direkt ska kunna få betalt.


Topp 3 aktörer som erbjuder factoring

Nedan har vi på BästaFöretagsLån.nu listat de tre bästa aktörerna som erbjuder fakturaköp i form av factoring.

1
Krea

Belopp
100 000,00 kr - 30 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Skuldsaldo hos Kronofogden accepteras ej. Minst sex månaders historik och en bokföring som visar att man uppnått en omsättning om minst 50 000 kr.

  • Låneförmedlaren med flest anslutna banker och långivare.
  • Erbjuder möjlighet att teckna checkkredit.
  • Erbjuder factoring (fakturaköp), både löpande och enstaka fakturor.
  • Få pengarna inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:24
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Ja
Upp till 3 månader amorteringsfrihet eller 20% reducerad avgift från utvalda partners
2
Ponture

Belopp
100 000,00 kr - 10 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups

Krav för att få låna: Företaget måste vara svenskregistrerat och åldersgränsen för lån är 20 år.

  • Jämför 20+ olika långivare hos Ponture och få svar inom 24h.
  • Ansökan görs på mindre än 2 minuter utan kostnad.
  • Gör en individuell bedömning av företag.
  • Just nu 20% reducerad avgift från utvalda partners eller upp till 3 månader amorteringsfrihet
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:21
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Nej
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Nej
3
Capcito

Belopp
1 000,00 kr - 3 000 000,00 kr

Löptid
3 mån - 2 år

Factoring
Ja

Ränta
0.9 % - 4.2 % / mån (10,8 % - 50,4 % / år)

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Accepterar alla företagsformer
 Ingen UC
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Svenskt organisationsnummer samt kreditvärdighet eller omsättning krävs. VD eller firmatecknare kan endast upprätta avtal.

  • Ditt företag får ett lånelöfte med belopp och pris på 1 minut, baserat på aktuell försäljning.
  • Använder inte UC utan istället smarta algoritmer som tittar på ditt företags försäljning och omsättning.
  • Erbjuder checkkredit vilket fungerar som ett dynamiskt lån.
Aktörtyp:Långivare
Kräver UC:Nej
Kräver personlig borgen:Ja
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Nej
Kreditkontrollsystem:Creditsafe
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Ja
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Ja

Vad är factoring?

Genom att använda dig av factoring behöver du inte vänta på att dina kunder ska betala de fakturor du skickar ut. Många fakturor har en betaltid på 10–90 dagar och det är inte alltid företag har tid att vänta på att pengarna ska komma in.

Om du istället använder dig av denna tjänst kan du få betalt redan samma dag. På så sätt ökar du likviditeten i ditt företag och får mer pengar att röra dig med. På så sätt kan du direkt lägga bort tanken på fakturorna, fortsätta med ditt arbete och fokusera på företagets tillväxt.

De fyra olika typerna av factoring är:


Jämför olika bankers avgifter för factoring

Att sälja eller belåna fakturor är idag relativt enkelt för företagare. Det finns nämligen många banker finansbolag som erbjuder denna typ av tjänst. Alla har dock olika villkor så det är en stor fördel om du jämföra vilka krav de ställer samt vilka kostnader de tar ut. Kostnaderna kommer till exempel i form av ränta och administrativa avgifter.


Skillnaden på fakturaköp och fakturabelåning

Det finns som sagt fyra varianter av factoring. En variant är att du säljer dina fakturor till ett finansbolag, vilket kallas för fakturaköp. En annan variant är istället att du belånar den, alltså fakturabelåning.

Fakturaköp innebär att du säljer dina fakturor till en bank eller ett finansbolag som därmed ger dig pengarna direkt. De brukar överlåtas med ett pris på 1–4 % av fakturabeloppet. Därutöver kan det även tillkomma administrationsavgifter.

Fakturabelåning innebär istället att du intecknar dina fakturor hos ett factoringbolag. Vanligtvis brukar du kunna belåna 70–90 % av fakturabeloppet. Du överlåter därmed fakturorna till banken och måste meddela detta till kunden. Fakturan ska nämligen betalas direkt till banken vid fakturabelåning. När kunden betalar fakturan får du det resterande beloppet minus bankens ränta och avgifter.

Fakturaköp är generellt det bästa valet för enstaka fakturor medan fakturabelåning är bättre om du vill belåna alla företagets fakturor.


Ansök hos Factorino

Factoring med och utan regress

De två andra typerna av factoring är med eller utan regress. Regress betyder återgång och dessa två varianter är viktigt att ha koll på som företagare. ’

Factoring med regress

Om du säljer din faktura med regress innebär det att du måste köpa tillbaka fakturan av banken eller finansbolaget efter ett visst antal dagar om den inte har blivit betald. Du behåller dessutom kreditrisken.

Factoring utan regress

Om du säljer din faktura utan regress slipper du kreditrisken utan denna hamnar istället hos banken eller finansbolaget. Du behöver då inte heller köpa tillbaka obetalda fakturor. Factoring utan regress är mer ovanligt och erbjuds vanligen endast när de fakturerade företagen anses ha en god betalningsförmåga.

Det är viktigt att ha regress i åtanke när du utför ett fakturaköp. Det är alltså inte alltid du helt kan släppa ansvaret för de fakturor du skickar ut.


Factoring - fakturaköp


Välj rätt typ av factoring

Att välja factoring med eller utan regress är ett viktigt val för din verksamhet. Utan regress ser bäst ut på pappret. Då tryggar du ditt kassaflöde och får bäst skydd mot obetalda fakturor. Det är dock inte alltid enkelt att få igenom. Dessutom är det ett dyrt val som kostar extra mycket i avgifter.

Med regress är däremot ett mer kostnadsvänligt alternativ. Dessutom är dessa fakturaköp enklare att få igenom oavsett vilken risk det fakturerade företaget har.

Beslutet huruvida du bör sälja dina fakturor med eller utan regress bör baseras på kundens återbetalningsförmåga och kreditrisk. Vissa factoringbolag erbjuder dessutom inte fakturaköp utan regress till alla typer av företagsformer. ’


Så här går fakturaköp till

Att sälja fakturor är en relativt enkel och snabb process. Det som kan ta tid i anspråk är att hitta ett bra företag att sälja dem till. Det är nämligen viktigt att jämföra avtal, priser och villkor för att du ska få ett så fördelaktigt avtal som möjligt.

Att sälja fakturor sker i ett fåtal, enkla steg:



Efter att du har valt en bank eller ett finansbolag för din factoring kontaktar du det för att teckna ett avtal. Då får du ett avtal som specificerar kostnaderna och avgifterna som tas ut. Därefter är det dags att sälja dina fakturor genom att skicka dina originalfakturor till factoringbolaget. Detta måste alltid ske innan du fakturerar kunden. Skicka fakturan till kunden och vänta på utbetalningen. Det är factoringbolaget som sköter denna del.


Därför bör du som företagare använda factoring

Det finns många fördelar med att använda sig av factoring som företagare. Det gäller såväl nystartade företag som större väletablerade sådana. En stor fördel är att du som företagare direkt får in pengar i ditt företag. Därmed finns det ett större rörelsekapital att betala löner och andra utgifter med. Genom att använda dig av factoring kan du direkt lösa ekonomiska situationer istället för att behöva vänta.

Med factoring sparar du även mycket tid, oro och stress. Framförallt slipper du vänta 10–90 dagar innan pengarna betalas ut. Med direkt rörelsekapital slipper du även de orolighetskänslor som ett tajt ekonomiskt läge kan ge. Det kan vara denna typ av tjänst som räddar ditt bolag från konkurs.

Många företag har som strategi att kräva riktigt långa betalningstider och att ständigt bestrida fakturor för att försena betalningen. För att slippa kredit- och väntetider är factoring ett av de bästa alternativen du kan utnyttja som företagare.

Genom att sälja eller belåna dina fakturor kan du direkt återinvestera pengarna i din verksamhet och skapa mer tillväxt. Du kommer alltid att ha pengar på banken och hela processen är mycket snabb och smidig.


Detta kostar ditt fakturaköp

Om du har en faktura på 10 000 kr och kan BankAB erbjuda en factoringkostnad på 2 %. Därtill tillkommer en administrationsavgift på 45 kr. Det innebär att kostnaden för att sälja fakturan blir 245 kr och att du kommer få 9 755 kr utbetalt.


Jämför aktörer som har factoring hos oss