Företagslån

Det finns många anledningar till att behöva låna kapital för en småföretagare och idag är det enklare än någonsin att ta ett företagslån pengar oavsett företagsform och företagsstorlek. När man exempelvis driver ett lönsamt företag och vill expandera verksamheten snabbt behövs kapital. Det kan exempelvis vara frustrerande och riskabelt för framgångsrika företag att behöva ”vänta in” kapital från verksamheten för att kunna exandera och vid dessa tillfällen kan det exempelvis vara värt att fundera kring att ta ett företagslån.
Driver du ett nystartat företag och är i behov av likvider för inköp av maskiner eller annan utrustning så kan det vara värt att fundera kring ett företagslån också. Långivare uppskattar säkerhet och en investering av likviderna i materiella tillgångar sänker risken för lånet ur långivarens ögon då tillgångarna kan säljas vid eventuella avbetalningssvårigheter.
I denna guide går vi igenom vad företagslån är, vilka bolagsformer som stödjs, skillnaden på långivare och låneförmedlare, ränta och avgifter och mycket mer!


Företagslån


Olika företagsformer accepteras av långivare

Oavsett om du har ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller ett kommanditbolag så finns det idag fler möjligheter än någonsin att kunna ansöka om ett företagslån. Den företagsform som accepteras av flest långivare hos oss på BästaFöretagslån.nu är aktiebolag men de flesta aktörerna hos oss accepterar också övriga bolagsformer. Detta då det främst är intressant för långivarna att företaget har en viss omsättning, storlek och därmed en god återbetalningsförmåga som sänker risken. Vissa långivare accepterar även företag som har låg eller ingen omsättning men har istället ofta krav på personlig borgen eller säkerhet istället.


Startups och nystartade företag kan också ansöka om företagslån

Något som tidigare var problematiskt för startups och nystartade företag var att få ett företagslån beviljat hos storbankerna. Idag är det en helt annan situation där det finns aktörer som har specialiserat sig på låna till mindre- och medelstora företag. Något som är extra viktigt när man skall ta ett företagslån till en startup eller ett nystartat företag är att jämföra räntan och avgifter hos olika långivare. Detta görs enklast genom att använda sig av en låneförmedlare som exempelvis Krea eller Lendo . Något som ofta också efterfrågas vid en ansökan för en startup eller nystartat företag är en (eller flera beroende på bolagsformen) borgenär. Därför kan det ibland tas en kreditupplysning inte bara på ditt företag utan även på ägaren/ägarna av bolaget.


Skillnaden på långivare och låneförmedlare

Det finns en rad olika långivare idag och ofta kan det vara lite klurigt att navigera och jämföra de olika långivarnas villkor, räntor och avgifter. Därför har det dykt upp ett antal låneförmedlingstjänster där den mest kända är Lendo Företagslån. Dessa hjälper dig att jämföra olika långivare och bankers villkor, ränta med mera. Ofta görs endast en kreditupplysning och sedan får du svar från tiotals olika långivare och kan därefter välja den offerten som lämpar sig bäst för ditt bolag. Dessa låneförmedlingstjänster kallar vi för låneförmedlare. Hos oss på BästaFöretagslån.nu gör vi ingen skillnad på låneförmedlare och långivare bland våra olika topp-listor och jämförelsetabeller. Även om det kan vara smidigt att använda en låneförmedlare anser vi att det ibland också kan löna sig att vända sig direkt till en långivare om man är ute efter en specifik tjänst som t.ex. en checkkredit.


Topp 3 högst rankade låneförmedlare hos oss

Nedan hittar du våra tre högst rankade låneförmedlare. När vi bedömer en aktör som har företagslån tittar vi på en rad olika punkter som t.ex. ansökningsprocess, ränta & avgifter, utbetalningstid, kundtjänst med mera.

1
Krea

Belopp
100 000,00 kr - 30 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Skuldsaldo hos Kronofogden accepteras ej. Minst sex månaders historik och en bokföring som visar att man uppnått en omsättning om minst 50 000 kr.

  • Låneförmedlaren med flest anslutna banker och långivare.
  • Erbjuder möjlighet att teckna checkkredit.
  • Erbjuder factoring (fakturaköp), både löpande och enstaka fakturor.
  • Få pengarna inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:24
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Ja
Upp till 3 månader amorteringsfrihet eller 20% reducerad avgift från utvalda partners
2
Ponture

Belopp
100 000,00 kr - 10 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups

Krav för att få låna: Företaget måste vara svenskregistrerat och åldersgränsen för lån är 20 år.

  • Jämför 20+ olika långivare hos Ponture och få svar inom 24h.
  • Ansökan görs på mindre än 2 minuter utan kostnad.
  • Gör en individuell bedömning av företag.
  • Just nu 20% reducerad avgift från utvalda partners eller upp till 3 månader amorteringsfrihet
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:21
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Nej
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Nej
3
Lendo

Belopp
100 000,00 kr - 2 000 000,00 kr

Löptid
6 mån - 5 år

Factoring
Nej

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Accepterar alla företagsformer
 Tillåter betalningsanmärkningar

Krav för att få låna: Företaget måste vara aktivt och den som ansöker om lånet måste ha ett registrerat företagsengagemang i företaget.

  • Lendo är en av Sveriges mest kända och största jämförelsetjänster för privat- och företagslån.
  • En UC görs och därefter får du erbjudande från ett antal seriösa långivaraktörer.
  • Få besked inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:16
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Ja
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Ja
Erbjuder factoring:Nej
Erbjuder checkkredit:Nej

Ofta en enkel ansökningsprocess

Att din ansökan ska gå så smidigt och enkelt som möjligt är något som är viktigt för långivare och låneförmedlare då det helt enkelt leder till att fler ansöker om ett företagslån och att det ökar konkurranskraften. En del långivare erbjuder en helt digital ansökningsprocess utan att några fysiska papper behöver signers. Ofta används BankID för identifiering och digital signering av avtal och dylikt. Borta är dagarna då du var tvungen att springa till banken flera gånger, vänta på att få hem dina papper, skriva på och skicka iväg för att sedan få ditt lån beviljat efter några veckor. Nuförtiden går det snabbt och ofta enkelt att ansöka om ett företagslån.


Olika krav hos olika långivare

Innan man ansöker om ett företagslån är det viktigt att man kollar upp vilka krav som ställs på ditt bolag. Här på BästaFöretagslån.nu kan du hitta kraven om du klickar på ”Detaljer” för en aktör och då öppnas en detalj-flik under som listar vilka krav som ställs.

Det ställs olika krav hos olika långivare, exempel på krav kan vara:

Det kan ställas krav på att någon av ägarna alternativt att alla ägarna i ett handelsbolag går i borgen för det tecknade lånet. Andra kan kräva säkerhet i form av kapital hos ägarna alternativt i materiella tillgångar.


Kan jag ansöka om företagslån om jag har betalningsanmärkningar?

Det finns idag ett antal aktörer som erbjuder företagslån även om du har betalningsanmärkningar. Det är dock extra viktigt att du först funderar igenom din budget och även din privatekonomiska situation huruvida det finns utrymme för att låna mer i sådana lägen. Även om långivarna accepterar en viss mängd av betalningsanmärkningar så ställs ofta andra krav i form av borgenär eller annan säkerhet (fastighet, materiella tillgångar osv) och ofta görs också en kreditupplysning på den som ansöker för att långivaren skall kunna bedöma risken att låna ut till dig.


Skillnaden på en kreditupplysning genom UC, CreditSafe och BisNode

När en kreditupplysning görs så görs det vanligtvis via UC. UC är en förkortning på namnet Upplysningscentralen och de tillhandahåller kreditupplysningar, kreditbevakningar och beslutsunderlag för olika kreditbedömningar som görs inom Sverige. Anledningen till att det ses som en fördel om en kreditupplysning genom UC görs är att det sänker ditt kreditbetyg om flera kreditupplysningar görs inom ett kortare intervall. Ett sänkt kreditbetyg innebär att du får sämre villkor för ditt företagslån då långivaren anser att det är högre risk att låna ut. Därför finns det långivare idag som gör sina kreditupplysingar genom CreditSafe och BisNode.


Jämför långivare och låneförmedlare utan UC

Snabba utbetalningar

När du tagit dig igenom ansökningsprocessen, signerat låneavtalet och fått din ansökan godkänd så betalas ofta företagslånet ut snabbt, ofta inom 1-2 bankdagar. Detta bör räcka gott och väl för de flesta som är i behov av ett företagslån. Om man dessutom använder en långivare som har en helt digital ansökningsprocess som exempelvis OPR-företagslån [läs mer länk] med en digital signering så kan det gå väldigt snabbt.


Checkkredit – smidigt och modernt sätt att låna pengar på

Något som flera av våra långivare och låneförmedlare erbjuder är checkkredit. En checkkredit fungerar ungefär som en vanlig kreditkortskredit där du har ett maxbelopp som du kan använda och du betalar endast ränta på det kapital du faktiskt nyttjar (ofta tillkommer en fast årsavgift också). Detta är en modern belåningsform som fungerar bra för företag som är i ett återkommande behov av extra likvider när man exampelvis inväntar kunder som ännu inte betalat eller behöver kapital för en marknadsföringskampanj som sedan driver på försäljningen. Om du vill läsa mer om checkkredit och även se vilka långivare och låneförmedlare som erbjuder tjänsten kan du klicka här.


Factoring – företagslån genom fakturaköp

Factoring är ett vanligt begrepp inom affärsvärlden. Dock kan det vara okänt för nyföretagare och är en tjänst som du kan ha stor nytta av om du behöver få in extra rörelsekapital eller likvider i ditt bolag. Factoring är ett samlingsnamn för en rad tjänster som har med fakturaköp att göra. Det handlar i grunden om att belåna dina ännu icke-betalda fakturor och på så sätt få loss likvider innan din kund har betalat fakturan. Det finns fyra olika typer av factoring; fakturaköp, fakturabelåning, factoring med regress och factoring utan regress. Om du vill veta mer om factoring samt se våra topp tre högst rankade låneaktörer som erbjuder factoring kan du klicka här.


Ränta och avgifter

Precis som med privatlån har ett företagslån ofta en ränta, antingen i form av ett fast månadsbelopp eller som ett rörligt månadsbelopp. Det finns i grunden två olika modeller för ränta, den första är individuell ränta och den andra är fast ränta. Den vanligast av dem är den individuella räntemodellen där räntan bestäms av hur bra ditt företag har preseterat. Då tittar långivaren på en rad faktorer som sedan bestämmer hur står återbetalningsförmåga och hur stor risk det är att låna ut till dig. Ju större bedömd risk det är att låna ut till ditt företag, desto högre blir räntan generellt sett. Något som är värt att tänka på om du har ett större bolag är att du oftast får en dyrare ränta om du väljer den fasta avgiften än om du hade valt en inidivudell räntesättning.

Det gäller också att ha koll på huruvida det finns några kringkostnader för ett företagslån, som exempelvis startavgifter, årsavgifter, aviavgifter osv. Om det är en seriös och bra långivare skall sådana avgifter presenteras tidigt och tydligt för att det ska vara så transparant som möjligt för dig som potentiell kund.

Något som kan förenkla ansöknings- och jämförelseprocessen för ett företagslån är att använda sig av en låneförmedlare för att jämföra ofta ett tiotals olika offerter med respektive räntor och avgifter. Detta kan göra att du snabbt skaffar dig en överblick över ungefär vart du borde landa när det gäller ränta givet ditt bolags och ger dig mer kött på benen för att fatta ett klokt beslut.


Oseriösa aktörer

I de flesta brancher finns det alltid någon enstaka eller några enstaka oseriösa aktörer. Det är därför viktigt att du alltid gör din hemläxa och kollar upp en långivare innan du skriver på ett låneavtal huruvida det är en seriös aktör eller inte. Sök på Google efter företagsnamnet och kolla även upp företaget på olika rejting-sidor som t.ex. rejta.se. En annan bra sak att göra är att kolla om företaget är nystartat eller om det har funnit länge på marknaden. Kolla också upp huruvida företaget är godkänt av finansinspektionen. Om det är godkänt av finansinspektionen så betyder det att det är det ett seriöst bolag. De aktörer som är listade här hos oss på BästaFöretagslån.nu är seriösa men det gäller att alltid vara vaken som kund och noggrant gå igenom låneavtal och ha koll på ränta och avgifter innan man skriver på.


Kan jag lösa ut företagslånet innan löptiden gått ut?

Du kan kostnadsfritt återbetala hela resterande lånet närsomhelst hos de flesta av de långivare och låneförmedlare som är listade hos oss. Detta även om din löptid fortfarande inte har gått ut. Detta är en väldigt smidig tjänst för företag då föräljningen ibland kan öka markant och att det då är av intresse att lösa de lån som bolaget har dragit på sig hittills.


Jämför företagslån hos oss