Företagslån för startups och nystartade företag

Att behöva finansiering och kapital vid uppstartsfasen i ett företag är inget ovanligt då företaget kanske ännu inte har några intäkter eller behöver medel för att kunna utveckla verksamheten. Eftersom bolaget kanske saknar bokslut och intäkter så kan det också vara svårt att få igenom ett företagslån, men det är dock långt ifrån omöjligt. Idag finns det långivare som specialiserar sig på finansiering för nystartade företag. Detta är vår guide på hur nystartade företag kan få finansiering i form av företagslån och uppstartslån, vilka problem som finns och hur man kan göra för att öka sina chanser att få ett lån beviljat.


Skillnad på en startup och ett nystartat företag

Ibland blandas termerna startup och nystartat företag ihop i olika guider och artiklar på nätet. Det finns dock tillräckligt med skillnader mellan startups och nystartade företag för att särskilja på dessa. Skillnaden ligger främst i hur hög risken är för att företaget inte skall lyckas. Startups har ofta innovativa och nya lösningar på existerande problem som ingen dittills har tänkt på. Både verksamheten och affärsmodellen är oprövade vilket ur långivarens perspektiv höjer riskerna väsentligt än om det nystartade företaget är till exempel en frisörsalong eller en restaurang (en beprövad affärsidé). Dock är ofta uppsidan mycket större i startups då lösningen ofta är skalbar och om den lyckas så är vinstprognosen väldigt hög.

De flesta låneinstituten och bankerna i Sverige bryr sig dock inte om klassificeringen, istället tittar de på i vilket skede ditt företag befinner sig i och hur stor risken är att de inte får tillbaka sina utlånade pengar. För att kunna göra en riskbedömning på ditt företag kräver ofta bankerna och låneinstituten ett eller flera bokslut. Tidigare har detta varit ett problem för småföretagare och entreprenörer då storbankerna inte varit intresserade att låna ut så små belopp till en så hög risk. Idag ser dock situation annorlunda ut och det finns ett antal långivare som inte kräver bokslut. Därför lönar det sig att använda sig av exempelvis låneförmedlare för att kunna jämföra.


Topp 3 låneförmedlare som erbjuder lån för startups och nystartade företag

Nedan har vi på BästaFöretagsLån.nu listat de bästa låneförmedlarna som erbjuder lån för nystartade företag och startups.

1
Krea

Belopp
100 000,00 kr - 30 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Skuldsaldo hos Kronofogden accepteras ej. Minst sex månaders historik och en bokföring som visar att man uppnått en omsättning om minst 50 000 kr.

  • Låneförmedlaren med flest anslutna banker och långivare.
  • Erbjuder möjlighet att teckna checkkredit.
  • Erbjuder factoring (fakturaköp), både löpande och enstaka fakturor.
  • Få pengarna inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:24
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Ja
Upp till 3 månader amorteringsfrihet eller 20% reducerad avgift från utvalda partners
2
Ponture

Belopp
100 000,00 kr - 10 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups

Krav för att få låna: Företaget måste vara svenskregistrerat och åldersgränsen för lån är 20 år.

  • Jämför 20+ olika långivare hos Ponture och få svar inom 24h.
  • Ansökan görs på mindre än 2 minuter utan kostnad.
  • Gör en individuell bedömning av företag.
  • Just nu 20% reducerad avgift från utvalda partners eller upp till 3 månader amorteringsfrihet
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:21
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Nej
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Nej
3
Lendo

Belopp
100 000,00 kr - 2 000 000,00 kr

Löptid
6 mån - 5 år

Factoring
Nej

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Accepterar alla företagsformer
 Tillåter betalningsanmärkningar

Krav för att få låna: Företaget måste vara aktivt och den som ansöker om lånet måste ha ett registrerat företagsengagemang i företaget.

  • Lendo är en av Sveriges mest kända och största jämförelsetjänster för privat- och företagslån.
  • En UC görs och därefter får du erbjudande från ett antal seriösa långivaraktörer.
  • Få besked inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:16
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Ja
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Ja
Erbjuder factoring:Nej
Erbjuder checkkredit:Nej

Vilka företag räknas som nystartade?

Långivare tittar ofta på bokslut och om du har ett nystartat företag finns det risk för att det saknas bokslut eller att det endast finns ett fåtal bokslut. Långivare tittar även på ett antal andra faktorer för att avgöra om ditt företag är nystartat; omsättning, intäkter, försäljning och ålder.



Vilka låne-alternativ finns det för startups och nystartade företag?

Det finns idag ett antal alternativ för finansiering för nystartade företag och startups. Svenska staten och även EU erbjuder finansiering i form av uppstartslån. Sedan så finns det också traditionella företagslån och så finns alltid möjligheten att själva låna ut till sitt eget företag från sitt privata kapital.

Följande lånealternativ finns:


Varför får nystartade företag ofta nej från storbankerna?

Eftersom risken är högst i början av ett företags historia är det ofta därför nystartade företag får ett nej av bankerna. Detta i kombination med att det ofta handlar om mindre belopp för att det helt enkelt inte är värt mödan att låna ut till mindre företag för storbankerna. Idag ser dock läget annorlunda ut och de flesta av de långivare och låneförmedlare som finns här på BästaFöretagslån.nu erbjuder lånemöjligheter till nystartade företag och startups. Privata och mindre aktörer har helt enkelt försökt att lösa problemet med finansiering för startups och nystartade företag och fyllt igen hålet som storbankerna och storfinansen lämnade efter sig.


Vart kan jag ta ett företagslån till min startup eller nystartade företag?

Idag finns det ett antal långivare och låneförmedlare som specialiserat sig på mindre lån och har mer flexibla regler när det gäller bokslut och andra annars vanliga krav för större lån. Det som ofta krävs dock är att kunna ge någon form av säkerhet till långivaren i form av en borgenär eller säkerhet. Antalet långivare och låneförmedlare som erbjuder företagslån för nystartade företag och startups blir fler och fler. Och i och med att konkurrensen ökar inom lånemarknaden så innebär det större chanser för dig som företagare att få ett företagslån med bra villkor. Något som gör det enklare för att hitta ett bra företagslån är att använda sig av en låneförmedlare som t.ex. Krea , Lendo eller Ponture .


Hur ökar jag mina chanser att få ett lån beviljat för min startup?

Något som vi på BästaFöretagslån.nu alltid rekommenderar vid en låneansökan, oavsett bolagstyp och i vilket skede man är, är att först kolla igenom och läsa på sin affärsplan. Se till att den är uppdaterad och läs på ordentligt så att du kan besvara eventuella frågor som långivaren har. Det är också viktigt att tänka igenom hur mycket pengar du ska låna. Gör en budget och räkna på hur mycket du kommer kunna betala tillbaka per månad. Eftersom ett nystartat företag eller en startup ofta inte har mycket säkerhet att erbjuda i form av intäkter eller immateriella tillgångar så vill långivaren ha någon form av säkerhet. Detta kan vara i form av en borgenär som då skall betala av lånet utifall att ditt bolag inte kommer kunna betala av. Detta är något som är viktigt att tänka igenom innan man åtar sig då det innebär en privatekonomisk risk för dig. Något annat som du som företagare också kan göra är att erbjuda banken säkerhet i form av pant. Exempelvis kan man pantsätta sin privata fastighet och då är det också extra viktigt att man tänker igenom konsekvenserna ordentligt innan. Detta då banken kan kräva in fastigheten om ditt bolag inte kan betala av lånet vilket kan få negativa ekonomiska konsekvenser för eventuella familjemedlemmar. Därför är det extra viktigt att man tänker igenom sin privatekonomiska situation och vilka konsekvenser ett företagslån kan ha utifall att ert bolag skulle få problem med att betala av lånet. Som företagare vill man alltid få ett så förmånligt och billigt lån som möjligt och något som kan öka chanserna att få ett lån beviljat med bra lånevillkor är att använda sig av låneförmedlare som då jämför 10-20 olika aktörer åt dig vilket gör att du kan jämföra räntor och andra kostnader och välja det billigaste lånet.


Jämför aktörer som erbjuder lån för startups och nystartade företag