Företagslån för handelsbolag

En vanlig bolagsform i Sverige är handelsbolag där företaget drivs av minst två eller flera delägare, dessa kallas också för bolagsmän. Även om handelsbolaget ses som en juridisk person så är det bolagsmännen, alltså ägarna som är ytterst ansvariga för företagets skulder och avtal. Att ta ett företagslån för ett handelsbolag är inga konstigheter så länge man ser till att förberedd och kan motivera sitt lån.

Du kan läsa mer om när du kan ansöka, hur du förbereder dig, om riskerna, vad långivarna kräver, att jämföra lån och mycket mer i denna guide. Målet med denna guide är också att hjälpa dig som äger ett handelsbolag att hitta ett så förmånligt lån som möjligt för ert företag.


Ett urval av aktörer som erbjuder företagslån för handelsbolag

Nedan har vi på BästaFöretagsLån.nu listat de bästa aktörerna som erbjuder företagslån för handelsbolag.

1
Krea

Belopp
100 000,00 kr - 5 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Erbjuder checkkredit

Krav för att få låna: Skuldsaldo hos Kronofogden accepteras ej. Minst sex månaders historik och en bokföring som visar att man uppnått en omsättning om minst 50 000 kr.

 • Låneförmedlaren med flest anslutna banker och långivare.
 • Erbjuder möjlighet att teckna checkkredit.
 • Erbjuder factoring (fakturaköp), både löpande och enstaka fakturor.
 • Få pengarna inom 24h på vardagar.
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:19
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Ja
Erbjuder just nu 20% återbetalning på totala avgiften av lånet vid lånets slut förutsatt att du betalat dina fakturor i tid.
2
OPR-Företagslån

Belopp
30 000,00 kr - 500 000,00 kr

Löptid
1 mån - 18 mån

Factoring
Nej

Ränta
Fast avgift

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups
 Accepterar alla företagsformer
 Tillåter betalningsanmärkningar
 Ingen UC

Krav för att få låna: Ett svenskt företag registrerat hos bolagsverket. Företaget har god kreditvärdighet. Borgensmän med taxerad inkomst.

 • Alla lånesummor och -tider har en fast uppläggningsavgift som innehåller alla kostnader som hör till lånet.
 • Återbetalningen av lånet sker genom lika stora månatliga betalningar.
 • Besked och utbetalning inom 24h hos OPR-Företagslån.
Aktörtyp:Långivare
Kräver UC:Nej
Kräver personlig borgen:Ja
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Ja
Kreditkontrollsystem:Creditsafe
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Ja
Erbjuder factoring:Nej
Erbjuder checkkredit:Nej
Upp till 3 månader amorteringsfrihet eller 20% reducerad avgift från utvalda partners
3
Ponture

Belopp
100 000,00 kr - 10 000 000,00 kr

Löptid
1 mån - 5 år

Factoring
Ja

Ränta
Beror på långivare

Kräver ingen säkerhet
Ja

 Accepterar startups

Krav för att få låna: Företaget måste vara svenskregistrerat och åldersgränsen för lån är 20 år.

 • Jämför 20+ olika långivare hos Ponture och få svar inom 24h.
 • Ansökan görs på mindre än 2 minuter utan kostnad.
 • Gör en individuell bedömning av företag.
 • Just nu 20% reducerad avgift från utvalda partners eller upp till 3 månader amorteringsfrihet
Aktörtyp:Låneförmedlare
Anslutna banker:21
Kräver UC:Ja
Kräver personlig borgen:Nej
Kräver säkerhet:Nej
Accepterar betalningsanmärkningar:Nej
Kreditkontrollsystem:UC
Använder BankID:Ja
Accepterar startup:Ja
Accepterar aktiebolag:Ja
Accepterar enskild firma:Ja
Accepterar handelsbolag:Ja
Accepterar kommanditbolag:Nej
Erbjuder factoring:Ja
Erbjuder checkkredit:Nej

När kan jag ansöka om företagslån för handelsbolag?

Vid låneansökan är det viktigt att kunna argumentera för långivaren om varför lånet skall tas. Det kan finnas många anledningar till att ett handelsbolag behöver ansöka om ett företagslån.

Företaget kanske befinner sig i en tuff period där det är temporär brist på likvider och för att kunna jämna ut sin ekonomi och balansera budgeten kan ett företagslån behöva tas. Så länge handelsbolaget kan visa på att dess intjäningsförmåga fortfarande är bra, trots den temporära svackan, finns det en stor chans att få ett företagslån beviljat.

En annan situation kan vara att handelsbolaget skall växa och expandera dess verksamhet. Något som långivare gillar generellt här är om lånet skall användas till att köpa materiella tillgångar som till exempel maskiner och annan utrustning. Detta då långivaren ser materiella tillgångar som en säkerhet och sänker därmed risken för en utebliven betalning då långivaren kan pantsätta säkerheten. Ett vanligt problem för små handelsbolag har tidigare varit att få ett företagslån beviljat då långivare tyckt att risken varit för hög att förlora sina pengar. Numera finns det dock mindre aktörer som är specialiserade på att hjälpa mindre företag med finansiering. Dessa har ofta korta beslutstider och enkla ansökningar.

Handelsbolaget har kanske problem med att leverera eftersom en underleverentör i sin tur har leveransproblem. För att då täcka upp för denna likviditetsbrist kan handelsbolaget ansöka om ett företagslån. Här är det viktigt för ägarna att kunna visa en stabil intjäningsförmåga och kassaflöde i övrigt och för att öka sina chanser att få lån.

Alla bolag är unika på sitt sätt och det finns väldigt många goda anledningar till att behöva ansöka om ett företagslån för att få bukt med problem inom verksamheten eller att expandera den.


Hur förbereder jag mig inför ansökan om företagslånet?

Att förbereda sig är mycket viktigt inför en låneansökan då långivarna är ute efter så låg utlåningsrisk som möjligt. Det är därför viktigt att kunna visa upp att handelsbolaget har en så bra återbetalningsförmåga som möjligt. Något långivare generellt gillar är om handelsbolaget har säkerhet i form av materiella tillgångar eller fastigheter då detta sänker risken vid utebliven betalning.

Saker att förbereda inför en låneansökan för företagslån:

Om man är förberedd innan man börjar ansöka om företagslån så blir också ansökningsprocessen enklare då man har förberett all nödvändig information, tänkt igenom vilket belopp man vill låna osv.

Följande punkter är bra att gå igenom innan man gör en ansökan om företagslån:


Jämför företagslån för handelsbolag

Viktigt att jämföra långivare

För att få så goda lånevillkor och så bra ränta är det viktigt att jämföra olika långivare. Här på BästaFöretagsLån.nu har vi både långivare och låneförmedlare som man kan jämföra. Fördelen med att använda låneförmedlare är att du slipper kontakta långivare själv, en förenklad låneansökningsprocess och att det också oftast endast görs en kreditprövning per ansökningstillfälle. Fördelen med att bara få en kreditprövning är att det finns risk att flera kreditprövningar inom ett kortare intervall kan sänka ens kreditvärdighet. När ansökningsprocessen hos låneförmedlaren är färdig så får man offerter från olika långivare med lånebelopp och ränta.

Generellt kan man också säga ju större ert handelsbolag är och desto bättre kreditvärdighet ni har desto bättre villkor kommer ni få av långivare. Ju mindre handelsbolag ni har och ju mindre säkerhet ni har, desto sämre villkor. Men det finns också långivare som specialiserar sig på att låna ut till mindre bolag med lägre omsättning.


Vad kräver långivarna av mig som ägare av handelsbolaget vid utlåning?

Som vi nämnt tidigare har framförallt ert handelsbolags omsättning, ålder och intjäningsförmåga inverkan på hur enkelt det blir att få lånet beviljat, hur högt belopp ni kan låna och hur bra ränta ni får. Ju större handelsbolaget är och ju bättre marginaler och vinst det har, desto enklare är att det att få ett företagslån godkänt.

God ekonomi både i handelsbolaget och även ägarnas privatekonomi är något som långivarna tittar på. Det måste finnas utrymme i bolagets ekonomi att kunna återbetala företagslånet inom den överenskomna tiden.

Som ägare förväntas ni också ha tänkt igenom lånebeloppet storlek innan en ansökan görs. Detta så att lånebeloppet är i rimlig storlek i förhållande till företagets omsättning. Långivarna gör oftast sina egna kalkyler utifrån de uppgifter ni lämnat och de uppgifter de kan samla in automatiskt för att sedan ge deras maximala lånebelopp bud. Så även om ni skulle råka ansöka om ett för högt belopp, kommer långivarna inte gå på vilket belopp som helst.

Något annat som långivarna kräver är att ni som ägare lämnar fullständig och korrekt information om handelsbolaget. Att försöka manipulera eller fabricera uppgifter om företagets ekonomi är för det första olagligt, men kan också göra att ni som ägare blir skuldsatta för högre belopp än vad ni mäktar med att betala tillbaka. Det är bättre för både företagarna och långivarna om information är så korrekt och fullständig som möjligt.

Vissa långivare har också krav på att handelsbolaget måste ha varit verksamt en viss tid. Detta för att de vissa långivare (men inte alla) inte vill låna ut pengar till nystartade företag. Idag finns det aktörer som erbjuder företagslån för de flesta företagsstorlekarna till skillnad från tidigare när det endast var storbankerna som styrde hela marknaden.


Låna inte mer än vad ni kan betala av – gör en budget

Något som vi på BästaFöretagslån.nu anser vara väldigt viktigt i samband med att man gör sin ansökan om ett företagslån för sitt handelsbolag är att man tänkt igenom beloppet man vill låna noggrant innan. Gå igenom er budget och se till att det finns ett utrymme för att kunna amortera av lånet och se till att lånebeloppet är rimligt med hänsyn till bolagets storlek och omsättning. Om ni exempelvis tar ett företagslån för att öka er försäljning genom marknadsföring, planera för ett värsta falls scenario där intäkterna inte stiger så mycket som ni räknat med. Har ni fortfarande råd att låna det belopp ni tänkt?

Tänk också på att ni som ägare och bolagsmän, blir solidariskt ansvariga för handelsbolagets skulder. Om det skulle vara så att ni inte kan betala tillbaka har fordringsägarna rätten att kräva in skulden från någon utav bolagsmännen.


Risker

Den största risen med företagslån är att det uppstår en situation där ni inte kan betala av lånet enligt den amorteringsplan som ni kommit överens om med långivaren. Då kan det tillkomma extra kostnader som exempelvis påminnelseavgifter, mer ränta och andra indrivningsavgifter.

Som vi nämnt tidigare är det bolagsmännen (ägarna) som är ansvariga för handelsbolagets skulder och avtal, även om handelsbolaget räknas som en juridisk person. Så om bolaget inte mäktar med att betala av företagets skulder, kan fordringsägarna kräva in skulden av bolagsmännen privat.


Hur ökar jag mina chanser att få företagslånet beviljat för handelsbolag?

Långivare gör alltid en riskanalys vid en låneansökan och om ni som ägare kan visa långivaren att det är en så liten risk som möjligt att låna ut pengar till er så maximerar ni era chanser att få lånet beviljat.

Saker som kan öka dina chanser att få lånet beviljat:


Hur mycket kan jag låna till mitt handelsbolag?

Hur mycket du kan belåna ditt handelsbolag beror på hur mycket ni omsätter, vinstmarginal och hur mycket säkerhet ni kan uppvisa m.m. Långivaren gör alltid en helhetsbedömning och riskanalys vilket sedan avgör hur högt belopp ni kan låna. Här på BästaFöretagslån.nu har vi långivare som erbjuder företagslån för mellan 10 000 kr till och med 60 000 000 kr.


Hur hög blir räntan på företagslånet för handelsbolag?

Räntan varierar mellan vilken långivare du ansöker hos och hur din företagsverksamhet ser ut. Precis som med lånebelopp så gör banken en riskanalys och helhetsbedömning av hur stor risk det är att låna ut pengar till er och sätter därefter räntenivån. Därför rekommenderar vi alltid att jämföra olika långivares offerter för att försöka hitta en så låg ränta som möjligt. Något som gör processen enklare med att jämföra olika räntor är att använda sig av låneförmedlare som exempelvis Krea och Lendo där ni får offerter från flera olika långivare. Vanligtvis brukar det också vara så att ju längre amorteringstid du har på företagslånet, desto mer ränta kommer du få betala över tid.


Jämför långivare och låneförmedlare